Leadershipul este un proces

Leadership

Am fost intrebat de o persoana simpla, Ce este leadership-ul? “te-am tot auzit folosind acest termen”
Cati dintre voi puteti sa dati o definitie scurta? Dar sa fie una cu adevarat autentica! (posteaza un comentariu cu definitia ta)

Cu toate ca internetul si literatura de specialitate sunt foarte bogatae, acest termen este greu de definit, datorita complexitatii lui. O explicatie simpla si cuprinzatoare a leadershipului este urmatoarea: Leadership-ul este un proces prin care un grup de persoane sunt condusi de catre un leader prin influenta de a convinge sa fie urmat si sa atinga obiectivele propuse.Leadershipul are doua componente principale:
• Leaderul (persoana care conduce)
• Adeptii (persoanele care urmeaza leaderul)
In cele ce urmeaza voi exemplifica leadershipul autentic print povestea generalului:
Cu 200 de ani în urmă, un bărbat în haine civile a trecut pe lângă un mic grup de soldați obosiți și napastuiti. Ei sapau ceea ce părea a fi o poziție defensivă importantă.
Ofiterul grupului de soldati nu a făcut niciun efort să-i ajute. Ba mai mult, el striga ordinele și-i amenința că-i va pedepsi, dacă munca nu va fi finalizată în decurs de o oră.
– De ce nu-i ajuți? Întrebă străinul călare.
–  Eu, …”Sunt responsabil! Oamenii fac așa cum le spun “, a spus leaderul. El a mai adăugat: “Ajută-i, dacă te simți așa de tare.”
Spre surprinderea ofiterului, străinul a coborât de pe cal și i-a ajutat pe soldati până la terminarea slujbei.
Înainte de a pleca, străinul i-a felicitat pe bărbați pentru munca lor și s-a apropiat de ofiterul confuz.
– “Ar trebui să va anunțați superiorii data viitoare când rangul dvs. vă împiedică să vă sprijiniți oamenii dumneavoastra, a spus străinul.
Strainul s-a apropiat, iar ofiterul, acum, umil l-a recunoscut pe generalul George Washington, care l-a învățat o lecție de leadesrship, pe care nu o va uita niciodată!

Leadershipul imbina urmatoarele aspecte: arta conducerii, exemplul personal, determinarea, participarea liber consimtita, obiectivul comun, comunicarea intensa si eficienta, indrumarea, a insotii, a fi recunoscator, etc.

Daca spui, ca tu n-ai nevoie de leadership, gresesti! In viata totul este legat de leadership, iar tu vei fi confruntat cu aceasta negresit. Daca esti mama sau tata atunci implicit esti leaderul familiei tale, a copiilor tai.
Dezvolta-te si cresti in leadership!

“ Cand oamenii se aduna prima data in grup, urmariti ce se intampla. Pe masura ce interactioneaza , leaderii grupului ies in evidenta” citat: John C. Maxwell

 

Vă recomandăm sa cititi urmatoarele articole:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *