Leadership-ul incepe cu tine!

Leadershipul in oglinda

Marea majoritate a definitilor legate de leadership contine idea de a conduce oameni. Etimologic, leader (engl. leader) si leadership vin de la verbul englezesc to lead, care are mai multe sensuri: a conduce; a indrepta; a determina; a indruma; a dirija; a arata drumul; a insoti.
Cred ca toti ne gandim la leadership doar in momentul in care conduci un grup. Asa este, nu? (lasa-mi comentariul tau mai jos)
John Maxwell are o definitie a leadershipului care nu contine acest termen de a conduce oameni.
“Leadeship-ul este facilitarea procesului de cristalizare a potentialului in rezultatele dorite, prin organizarea sistematica a talentului”.

Am fost starnit sa vad daca la mine se potriveste acest principiu. Am luat o oglinda , m-am privit si am inceput sa iau fiecare caracteristica a leadership-ului in parte.
Leaderul din mine poate oare sa ma inspire, sa ma motiveze si sa-mi imbunatateasca eforturile in indeplinirea obiectivului propus?


Adesea la interviuri se pune o intrebare: Unde te vezi peste 5 ani? Ar fi intelept sa ai un raspuns sincer. Nu trebuie sa ai oameni in subordine sa-ti definisti viziunea. Daca stii unde vrei sa ajungi, atunci fati un plan! Aseaza pe hartie pasii pe care trebuie sa-i parcurgi.
Nu faci altceva decat sa-ti comunici tie aceasta viziune!

2. Competenta – leaderul este pregatit professional.
Daca ti-ai definit o viziune inalta, bine ai facut asa si trebuie, te-ai intrebat daca esti echipat correct pentru calatoria ce o ai de facut?
Cauta sa te dezvolti personala, invata de la cei mai buni, si nu uita ca lumea progreseaza ai doua posibilitati: evoluezi sau involuezi!

3. Identifica constrangerile – leaderul cauta solutii
Lumea progreseaza dar este bine de stiut ca nu este perfecta iar provocarile vor aparea negresit. Poti identifica limitarile si constrangerile? Cauta sa solutii sa le rezolvi si nu accepta “merge si asa”. Ajusteaza-ti planul mereu! Recalculeaza indicatorii personali si termenii.

4. Creativitatea- leaderul este innovator si creativ
Rezultatele sportive se obtin din exercitii si determinare. Creativitatea si inteligenta se capata prin exercitii pentru ati stimula mintea. Solutia este cititul, invatarea si studiatul. Automotiveza-te sa faci lucruri complet noi, creierul poate face conexiuni doar daca are cunostinte diferite.

5. Concentrarea – Leaderul se concentreaza asupra celui mai importa lucru
Tendinta omului sa se apuce de mai multe lucruri odata. Tot-odata lumea in care traim ne provoaca sa lasam un lucru nefinalizat si sa incepem altul. Prioritizeaza-ti activitatile si concentreaza-te pe ce trebuie sa faci.
6. Curajul – Leaderul actioneaza cu curaj invingandu-si temerile.
Frica este prezenta la toti doar diferenta este ca unii stiu sa se informeze, analizeze , sa planifice si apoi sa-si controleze actiunile. Frica este un instinct de supravietuire doar daca ne lasam dominati nu vom prea reusi in viata. Invinge frica prin a face lucrurile de care tie frica si extindenti zona de confort.

7. Caracterul – Leaderul puternic este o persoana de caracter.
Cea mai puternica calitate este “a fi om de caracter”, sa te caracterizeze integritatea. Aceasta valoare fundamentala este fundatia constructie tale ca om si merg mai departe om de success.

O concluzie simpla se desprinde din caracteristicile unui leader aplicate la eu –personal, ca leadershipul incepe cu persoana ta. Motiveaza-te si evolueaza prin metodele adecvate persoanei tale printr-o dezvoltare personala continua.
Poti creste nivelul leadershipului imbunatatindu-ti: caracterul, carisma, angajamentul, comunicarea, curajul, discernamantul, focusul, generozitatea, initiativa, capacitatea de a asculta, pasiunea, atitudinea pozitiva, orientare pe solutii, responsabilitatea, siguranta, autodisciplina, serviabilitatea, educabilitatea, viziunea si relationarea.

Vă recomandăm sa cititi urmatoarele articole:

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *