Cu cine te insotesti ca leader?

Cu totii ne dorim angajati perfecti, cu care sa ne contectam! Cu totii ne dorim parteneri, cu care sa rezonam!
Cum si pe cine alegem? Care sunt valorile sau abilitatile pe care le cautam?
Te-ai confruntat cu aceasta dilema? (scrie-mi un comentariu)
Se spune ca este bine sa-ti alegi coechipierii diferiti de tine. Ce inseamna acest lucru?
Jon Maxwell in cartea sa “Cele 21 de legi supreme ale leaderului” prezinta Legea magnetismului, care pe scurt suna astfel: “Cine se aseamna se aduna”
Daca esti un leader mediocru vei atrage talente mediocre, sau daca esti un leader mai slab vei atrage persoane egale valorii tale.
Cu totii stim proverbul “Spune-mi cu cine te insoțești, ca să-ți spun cine ești” , care ilustreaza pe deoparte, efectul unei asocieri sau imprieteniri potrivite sau nepotrivite, iar pe de-alta parte judecata celor apropiati.
Asocierea intr-o forma saul alta, a unui leader cu alte persoane poate fi privita in functie de urmatoarele elemente:
1. Viziunea – este un set de valori individualizate ce se doreşte a fi adoptate şi aplicate în viaţa personala sau a organi
zaţiei, într-o anumită perioadă de timp şi care reflectă puternic conţinutul culturii. Doua persoane cu viziuni diferite, practic, nu au ce impartasii.

2. Atitudine – este o actiune personala care se manifesta prin comportament. Oamenii cu atitudine pozitiva nu vor fi atrasi de cei cu atitudine negativa. Un alt exemplu se refera la oamenii care se plang mereu sau optimistii vs pesimistii.

3. Generatie – polarizarea populatiei in functie de varsta este foarte puternica datorita dependentei de tehnologia inteligenta si retelelor sociale. Oamenii sunt atrasi la colaborare in functie de varsta.

4. Mediul – separarea si implicit atractia persoanelor in functie de mediul social, geografic, profesional este normala. Un exemplu este legat de mediul juridic care va atrage oameni cu interes in acest domeniu.

5. Valorile fundamentale – sunt cea mai puternica atragere sau respingere, vizibila la oameni. O persoana sincera cu un grad de integritate ridicat va respinge colaborarea, mai devreme sau mai tarziu, cu persoanele nesincere, vulgare sau schimbatoare.

6. Experiente de viata – este o alta zona de atractie sau de respingere a oamenilor. Acestia vor rezona daca au experimentat aceasi muzica, aceleasi carti sau filme.

7. Abilitatile si competentele – sunt elemente care vor putea fi dobandite in functie de pozitia care urmeaza sa fie ocupata. Nevoia unui leader este sa-si completeze abilitatile si competentele lipsa. Atractia in leadership va fi pe diferentele in abilitati si competente pentru ca echipa sa fie puternica.

Un leader puternic Adolf Hitler a atras in jurului lui persoane cu valori similare, aceasi viziune,
atitudine diabolica, dar abilitatile si competente potrivite fiecarui post. In echipa lui a fost fondatorul Gestapo Hermann Goering, seful SS Heinrich Himmler- initiatorul executiei in masa a evreilor si propagandistul Joseph Goebbels cunoscut ca antisemit . Oamenii care-si urmeaza leaderul au acelasi caaracter si seamana puternic.

Oamenii din jurul meu sau din cercul meu intern nu trebuie sa fie exact ca mine, cu exceptia viziunii, valorilor si atitudinii care trebuie sa fie impartasite. Diferentele cu care ne completam constau in abilitati si competentele. In acest fel, echipa poate fi echilibrata, iar punctele slabe sunt completate.

Vă recomandăm sa cititi urmatoarele articole:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *